TEDENSKI JEDILNIK za približno 60€ – 1. del

TEDENSKI JEDILNIK za približno 60€ – 1. del

Pozdravljeni! Vsi, ki me spremljate na Instagramu @vovk_eva, že veste za izziv ki sem si ga postavila nekaj dni nazaj. Moj načrt je zmanjšati stroške hrane, ki jo kupujemo na tedenski oziroma mesečni ravni, hkrati pa poskrbeti da nič hrane ne zavržemo, če je to le mogoče. Po res dobrem premisleku, kako se zadeve lotiti sem prišla do sklepa, da bo najbolj učinkovit tedenski jedilnik ter tedenski seznam za nakup potrebnih sestavin. Na račun zmanjšanja stroškov nikakor nimam namena zmanjšati kvalitete naše prehrane, temveč nasprotno. Stremim k zdravi prehrani in še vedno bom kupovala hladno stiskano olivno olje, mlinotestovo ajdovo kašo, … enake znamke kot jih uporabljamo do sedaj in jim zaupam. Tukaj mooraaam, (za svojo dušo!) še dodati, da najraje kupujem slovenske izdelke, četudi so malenkost dražji. Verjamem, da slovenski proizvodi držijo in so primorani držati določeno kvaliteto. In JA, sem zavedna slovenka (ni me sram) in z veseljem podprem slovensko podjetje kadar je to le mogoče – ali z IG objavo, storyjem ali nakupom v trgovini. (Kljub vsem mojim slovničnim napakam in napačno postavljenim vejicam). OK, sedaj ko sem dala to iz sebe, nadaljujemo 🙂 .

Napisala sem tedenski jedilnik in se odpravila v trgovino. Šele v trgovini sem se zares zavedala kako težkooooo se je držati napisanega seznama! OMG! Recimo za paprikaš na jedilniku potrebujem 1 rdečo papriko – v trgovini so bile ravno v akciji in navadno bi kupila še vsaj 3 (z mislijo, ah bom že kaj naredila iz njih). “Ker so pač v akciji. Ker se pač splača.” No, seveda bi mi po enem tednu le te ostale nekje zadaj v hladilniku in zgnile. Šele v trgovini sem spoznala koliko stvari preveč sem kupovala do sedaj. Toliko kolikor jih ni moč pojesti v enem tednu! In vsi ti napisi in akcije… ojoj! To te kar vabijo in prosijo, da vsakič ko prideš v trgovino kupiš vsaj eno stvar ki je ne potrebuješ.

Kar se tiče mesa – zares zares malokrat kupim meso v trgovini. Že nekaj časa kupujeva domače piščančke od vaške gospe, ki so res odličnega okusa! Gospa ima možnost prodaje dvakrat na leto in takrat si narediva nekaj zaloge – kupiva 6 piščančkov, kar znese cca 20kg in cca 100€. Divjačino kupiva direktno od lovca – kar je posledično res nizka cena za meso vrhunske kvalitete. Tudi divjačine kupiva nekaj na zalogo. Če ga potrebuješ ne veš kako bi prišel do domačega mesa mi napiši!

Zelenjavaimam dve visoki gredi in v brežino vkopano manjšo gredico za buče in kumare. Trudim se porabiti kar imam doma in dokler nimaš “vrta/vrtička” sploh ne veš koliko ti to pomeni! Svoja zelenjava, veš kaj poješ, sezonska! Jaz sem ena tistih, ki je nekaj let nazaj trdila: “če pa kaj, pa vrta 100% nikoli v življenju ne bom imela!” Res, če imate kaj zemljice kupite sadike, posadite. Ni nobena umetnost, nobeno hudo znanje ali čarovnija. Če nimaš, eh nič zato, postavi si lonček in posadi vsaj svoje začimbe na okensko poličko, balkon,… Res dodajo vrhunsko aromo jedem! Jaz obožujem domač origano, limonino travo, timijan, limonin timijan, rožmarin, baziliko,…. celo pehtran imam!

Če vso zelenjavo izključno kupujete – pojdite na tržnico. Ne na ljubljansko mestno tržnico, kjer so od “sezonskih” banan vedno vse vrste zelenjave. Tudi za 60€ v tem primeru ne boste prišli čez. Poglejte kakšno manjšo tržnico (recimo pri nas je v Trebnjem  in Novem mestu), tu boste dobili res domačo, sezonsko zelenjavo po normalni ceni! Tudi domači jogurti, kozji, kravji, so po enaki ceni kot trgovinski. To lahko izkoristite tudi za vikend izlet v nov kraj? Ali pa pogooglajte, povprašajte za kakšno bližnjo kmetijo in se dogovorite za obisk ter nakup. Ne bo vam žal! Mene vsakič kar strese, ko obupano iščem zelenjavo in sadje v trgovinah, kjer bi pisalo pod oznako poreklo: Slovenija. Ker je pač egipčanski krompir ful ceneje. Obup!

Torej za uspešno zmanjšanje stroškov hrane & posledično manj zavržene hrane potrebujemo NAČRT. Plan! V življenju je v določenih situacijah moč nekaj doseči le z dobrim načrtom, ki se ga je potrebno držati. Kako naredimo načrt?

TEDENSKI JEDILNIK

ZAJTRKI

V tedenskem jedilniku prvo zapišemo kaj jemo za zajtrk vsi člani družine. Pri nas so to ovseni kosmiči/koruzni kosmiči/pirini kosmiči + različno sadje + jogurt. Jaz, Anže in Bella za zajtrk pojemo cca 0.5l jogurta, tako sem za cel teden kupila 4l jogurta. Vzela sem še škatlico ribeza, šop banan, nekaj sadja mi je ostalo tudi še doma. Včasih si Bella zaželi maslo in med ali marmelado, gres, … to imam vedno doma na zalogi in “traja” precej časa. Sem pa kupila tudi karton 12l mleka in izkoristila kuponček za 25% popust – to je premišljen nakup in premišljeno izkoriščen kuponček. Seveda akcije niso samo “slabe”! Če jih načrtno razporedimo in izkoristimo popuste, ko jih potrebujemo nam to pride pri končnem računu še kako prav!

Kosila – najpomembnejši del našega jedilnika, saj za njih navadno zapravimo največ. Pri nakupovanju je pomembno, da se seznama točno držimo – ne kupujemo več z izgovorom, kaj pa če, kaj pa če,… Mislim, da nam je nekako splošno vcepljeno v glavo – “Daj da bo dosti! Da ne bo kdo lačen! Da ne bo slučajno premalo!” Tudi zaradi tega se lahko nagibamo k prekomernemu nakupovanju hrane. Naj še povem, da me Anže stalno draži: “Koliko rezin salame lahko sedaj pojem? Ooo si že kot gostilna, lahko na story pogledam kaj bo cel teden za malico,… ipd”, ampak me v resnici zelo podpira in se mu zdi celotna ideja super. Sploh po tem, ko sem prišla iz trgovine in zapravila 68€ s kartonom mleka vred!

TEDENSKA (HITRA) ZDRAVA KOSILA

1. Bolognese testenine

Obožujem testenine v vseh možnih oblikah, z vsemi možnimi omakami! Zaradi Anžetove celiakije največkrat uporabim testenine Gluteno (100% rdeča leča, 100% grah, 100% ajda,…). Bolognese omako sem skuhala iz kupljenih sestavin in iz njih dejansko dobila dovolj omake za dva kosila. En kozarček bom zamrznila in uporabila v naslednjem tednu z drugo prilogo. (Pa sem že rešila eno kosilo stroškovno in kar mi je tudi pomembno – časovno!)

Za bolognese potrebujemo: olje, 1 veliko čebulo, 2 korenčka, mleto meso (govedina in svinjina 700gr), 3dcl paradižnikove mezge, sojina omakica (opcijsko), česen (jaz uporabljam Česnak v prahu), začimbe (sol, poper, timijan, sladka rdeča paprika, dimljena rdeča paprika, začimbne mešanice).

2. Pečen piščanec s krompirjem in solata

Iz skrinje bom vzela 2 piščančji bedri in polovico piščančjih pris. Začinila z mešanico za perutnino in dala v pečico skupaj s krompirčkom. Solato imam na vrtu. To bo nedeljski meni.

3.  Ajdova kaša s šampinjoni

Potrebujemo: olje, 1 velika čebula, 500gr šampinjonov, 300gr ajdove kaše, sojina omakica (opcijsko), na drobno narezana panceta ali kakšna druga suha mesnina (opcijsko), kisla smetana, začimbe.

4. Paprikaš s piščancem in proseno kašo

Potrebujemo: 1/2 piščančje prsi, 1 rdečo papriko, 1 zeleno papriko, 1 rdečo čebulo, 1 paradižnik ali 1dcl paradižnikove mezge, dimljena sladka paprika, sladka paprika (lahko tudi pekoča), česen (jaz uporabljam Česnak v prahu), 1čž gustina, začimbe, proseno kašo.

5. Losos s polento

Potrebujemo: File lososa, nekaj češnjevih paradižnikov, začimbe, polento.

6. Bowla s kvinojo

Potrebujemo: kvinojo, avokado, kumara, pečena čičerika, 2 trdo kuhana jajca, lahko dodamo kaj pečenega piščanca (če nam je ostalo od peke v pečici) ali nekaj koščkov popečene bučke, mešanico semenk, naredimo solatni ali jogurtov preliv.

7. Curry s kuskosom

Potrebujemo:  1/2 piščančjih prsi, 1 velika rdeča čebula,  1 kokosovo mleko, 1 paradižnikova mezga, ingver v prahu, začimbe za curry – lahko dodamo tudi šampinjone, kuskus. (Kuskus lahko nadomestimo z rižem).

VEČERJE

Za večerje sem kupila: salamo piščančjih prsi, pečen pršut, nekaj sira, sirni namaz, kisle kumarice, hrenovke,… Belli včasih spečem šmorn, skuham gres ali polento, … Kruh bom spekla sama doma, saj se mi zdijo cene kvalitetnega kruha absurdne!

Tako, trenutno smo v prvem tednu, trenutno sta za nami dva uspešna dneva po jedilniku. Poskušala bom vsak teden objaviti jedilnik, seveda lahko kakšno idejo prispevate tudi vi!

Se beremo, vidimo, slišimo na IG 🙂 !

Pozdravček,

vaši Vovkci

 

 

 

 

Na vrh