
Naš dopust je dal moj projekt tedenskih, ZDRAVIH jedilnikov malo na pavzo, a že smo nazaj! Tokrat bolj dosledno in konstantno. V kolikor ste spustili 1.del predlagam, da ga na hitro “preletite” za praktične nasvete in opis celotnega “projekta”, na linku: TEDENSKI JEDILNIK – 1.DEL .
V tokratnem jedilniku bom porabila domačo zelenjavo z vrta. Na voljo imam: hokaido bučo, zeleno bučo, bele jajčevce, domač paradižnik, domača paprika, zelena.
V drugem delu oziroma v drugem tednu bodo naša kosila sledeča:
1. Mesne kroglice v paradižnikovi omaki s proseno kašo
Za mesne kroglice potrebujemo: olivno olje, 2 jajci, 3 žlice drobtin, 500g mešanega mletega mesa, začimbe, česen v prahu, 2 čebuli ali čebula v prahu, korenček. K mletemu mesu dodamo jajca in drobtine, prepraženo čebulo in česen (ali v prahu – jaz včasih ob stiski s časom uporabim le te). Vse skupaj z rokami dobro zgnetemo in oblikujemo poljubno velike kroglice. (Manjše so kuhane hitreje). V kolikor je masa “premokra” dodamo še nekaj drobtin. Mesne kroglice na hitro popečemo na vročem olju. Ko se kroglice opečejo oziroma dobijo skorijico, jih odstavimo.
V isti ponvi sedaj popražimo čebulo, narezan korenček, dodamo lahko tudi žlico moke. Nato spet damo kroglice v ponev in zalijemo s paradižnikovo mezgo (dodamo ji lahko poljubne začimbe kot so sol, poper, čili, bazilika, origano, timijan, sladkor). Kuhamo še slabo uro, da se omaka in mesne kroglice povežejo v celoto in navzamejo okusa.
2. Pizza iz ovsene moke z mozzarelo
Pri pizzi zelo rada zamenjam vsaj polovico navadne brezglutenske moke za ovseno. Nadev je seveda poljuben, sem pa prepričana, da tu ne potrebujem dodajati recepta :)!
3. Fižolova enolončnica s hrenovko
Potrebujemo: 1 čebula, 1 korenček, 1 steblo zelene, 1 paprika (rdeča – poljubno, ni nujna), 2 stroka česna, 1 paradižnikova mezga oz paradižnik v kosih, 2 konzervi rjavega fižola, olivno olje, 1 par hrenovk, poljubno tudi nekaj testenin ali krompir, voda ali jušna osnova. Začimbe: lovorjev list, dimljena paprika, sladka paprika, timijan, sol, poper.
Postopek: na olivnem olju prepražimo čebulo do zlate barve, dodamo nasekljan česen (ali česen v prahu), nasekljan korenček, zeleno in papriko. Praži nekaj minut in dodaj začimbe. Dodamo paradižnik in pa zmiksano 1 konzervo fižola. Vse skupaj mešamo in kuhamo 5 minut. Nato zalijemo z vodo ali jušno osnovo, dodamo še drugo konzervo odcejenega, rjavega fižola in kuhamo cca 20-30 min. Nekaj minut pred koncem kuhanja dodamo narezane hrenovke in nekaj testenin. Serviramo lahko s kislo smetano.
4. Zelenjavna lazanja
Za lazanjo bom uporabila: brezglutenske testenine (lističe za lazanjo), bučke, jajčevce, paradižnik oz. paradižnikovo mezgo, smetano za kuhanje, parmezan in mozzarelo, začimbe: origano, timijan, sol, poper, česen v prahu,… V namaščen pekač zložimo na dno testenine, na vrhu narezano bučko, in predhodno popečen jajčevec (jaz ga kar v toasterju). Dodamo še narezan paradižnik in polijemo s smetano za kuhanje (lahko uporabite tudi svoj pripravljen bešamel), dodamo naribano mozzarelo. Potresemo z mešanico začimb. Postopek ponovimo, da dobimo približno 3 takšne plasti. Na vrhu položimo testenine, prelijemo s preostalo smetano in dodamo naribano mozzarelo s parmezanom. Pečemo na 180 cca 45min. OPOMBA: Jaz testenin predhodno ne kuham, saj bučke spustijo toliko vode, da se brez težav pokuhajo v njenem soku.
5. Brezglutenske testenine s tunino omako
Ko res nimam časa za pripravo in kuhanje pride v poštev tale recept! Na olivnem olju prepražim nasekljan česen in svežo baziliko (lahko tudi posušeno). Dodam paradižnik (lahko je tudi mezga) in tuno iz konzerve. Dodam še nekaj začimb (čili) in olivno olje. Testenine zmešam v omako in čez naribam svež parmezan.
6. Pečen piščanec s prilogo iz kvinoje in zelenjave
Piščanca spečemo kakor nam je najljubše. Priloga pa je idealna priložnost, da “pospravimo” vso načeto zelenjavo v hladilniku. Jo na hitro popečemo na olivnem olju (por, paprika, bučke, jajčevci,…) in dodamo kuhano in dobro ohlajeno kvinojo. Po želji lahko naredimo tudi svežo polivko iz limone, jogurta, soli, olivnega olja.
7. Gosta zelenjavna juhica in bananin kruh
Zelenjavna juhica je pogosto spregledana, ampak zna biti zelo nasiten in okusen obrok. Jaz jo najraje skuham kar iz buče, dodam kakšen krompir, por… Serviramo jo lahko z jušnimi kroglicami in kislo smetano. Če pa imate kakšen ostanek ajdove kaše, le to na ponvi popecite in jo nato stresite v juho (v “fancy” restavracijah vam to predstavijo kot popečene ajdove kokice).
Bananin kruh je idealna priložnost, da se znebimo tistih dveh mehkih banan, hkrati pa ga imamo lahko skoraj čez cel teden za malico (shranjujte ga v hladilnku).
NAMIG: sedaj je sezona paradižnika! Obiščite bližnjo kmetijo, kupite nekaj kg paradižnika ter čebule in skuhajte domačo paradižnikovo mezgo. Zdržala vam bo do naslednje sezone! Lahko pa v receptih namesto mezge uporabite zelo zrel narezan paradižnik (le upoštevajte, da bo čas kuhanja daljši).
Pozdravček, več idej in receptov za jedilnik v naslednjem tednu!