
BURGER
Prepričana sem, da skoraj vsi obožujemo burgerje 🙂 Pripravite sebi najljubšega!
Namig: za nadev naredite karamelizirano čebulo.
PIŠČANEC PO AZIJSKO S KUSKUSOM
Potrebujemo: 1-1/2 skodelice vode, 1 skodelica nekuhanega polnozrnatega kuskusa, 1 žlica oljčnega olja, 2 skodelici mešanice zeljne solate, 4 čebule, azijske začimbe ali azijski preliv s sezamom, 2 skodelici narezanih kuhanih piščančjih prsi, 2 žlici svežega ali suhega koriandra, po želji sesekljani arašidi
Skuhamo kuskus po navodilih. V veliki teflonski ponvi segrejemo olje na srednjem ognju. Dodamo mešanico zeljne solate; kuhamo in mešamo 3-4 minute oz. dokler se ne zmehča. Dodamo sesekljano čebulo, 2 žlici preliva / začimb in kuskus. Pustimo, da se vse skupaj pregreje in okusi povežejo, nato pa kuskus odstavimo in ga shranimo na toplem. V isto ponev dodamo piščanca in preostali azijski preliv; pečemo in mešamo na srednjem ognju, dokler se ne popeče. Piščanca postrežemo čez kuskus; potresemo s koriandrom in po želji z arašidi.
Namig: namesto kuskusa lahko uporabite tudi riž ali proseno kašo.
PEČENI JAJČEVCI
Potrebujemo: 2 velika jajčevca, olivno olje, česen, 1 pelate, začimbe, mozzarelo, parmezan, baziliko (svežo).
Pečico segrejemo na 190 stopinj. Jajčevce narežemo na približno 1cm debele rezine in jih premažemo z oljem na obeh straneh ter položimo na peki papir. Jajčevce še posolimo in popopramo in postavimo v pečico za približno 20min.
HITRI CURRY Z RAKCI
V srednje veliko teflonsko ponev damo ščepec morske soli, 1 skodelico riža in 2 skodelici vrele vode ter kuhamo cca 10min, nato pa za 5 min zmanjšamo ogenj na nizko temperaturo. Ne mešamo, ampak pustimo, da voda prevre in se riž obdrži skupaj tako da dobimo “riževo tortico”.Medtem olupimo česen in ga na drobno narežemo s čilijem. Ingver olupimo in prepikamo. Mlado čebulo obrežemo (uporabimo samo zgornji, zeleni del) in narežemo na 2 cm dolge rezine. Vse skupaj damo v večjo teflonsko ponev na močan ogenj z 1 žlico olivnega olja in med mešanjem pražimo 3 minute, nato vmešamo mangov čatni. Polovico mešanice previdno vlijemo v mikser, ponev vrnemo na ogenj in dodamo kozice, da se prepražijo. Dodamo ½ skodelice vode (150 ml) v mikser, miksamo, dokler ne postane omaka gladka, nato pa jo prilijemo naravnost nazaj v ponev h kozicam. Pustimo, da brbota in se rahlo zgosti (3 minute), nato odstavimo z ognja premešamo jogurt. Curry postrežemo na “riževi tortici”.
Namig: Že gotov mangov čatni boste v trgovini našli na oddelku z azijsko hrano.
HITRE TESTENINE PO ITALIJANSKO
Potrebujemo: 2 stroka česna, 250 g mešanih barv zrelih češnjevih paradižnikov, 1 pest črnih oliv (s koščico), olivno olje, ½ šopka sveže bazilike, (15 g), 160 g testenin in 20 g slane rikote ali feta sira.
Olupimo in drobno narežemo 2 stroka česna, razpolovimo 250 g mešanih zrelih češnjevih paradižnikov, razkoščičimo 1 pest črnih oliv in natrgamo nekaj listov sveže bazilike. V večji teflonski ponvi najprej z žlico olivnega olja prepražimo česen, nato dodamo paradižnike in nežno pražimo dokler ne začnejo rahlo razpadati. Dodamo sesekljane črne olive in natrgano baziliko. Dodamo še kanček vode in rahlo zmanjšamo ogenj, da omaka nežno vre še nekaj minut.
Skuhamo poljubne testenine in jih stresemo v ponev z omako ter premešamo. Začinimo s soljo, poprom in potresemo z zdrobljeno slano rikoto oziroma feto in nekaj listi bazilike.
Namig: V omako lahko poleg črnih oliv dodamo tudi pest kaper.
DAN ZA NEKAJ NOVEGA
En dan sem se odločila, da preizkusim nekaj novega in našla tale recept: https://okusno.je/recept/fajitas-z-govedino-in-papriko. Zaenkrat ga še nisem preizkusila, vam pa sporočim svoje mnenje :), vesela bom če boste tudi vi delili z mano svojo izkušnjo (v kolikor se odločite da ga preizkusite).
JUHA S ŠAMPONJONI IN LEČO
Potrebujemo: žlico olivnega olja, česen, 1 zavitek svežih šampinjonov (vzemite rjave), čebula, jušna osnova, začimbe, smetano za kuhanje, rjavo lečo, svežo špinačo, začimbe (sol, poper, drobnjak, majaron)
Na olivnem olju prepražimo čebulo in česen (lahko uporabimo tudi česen v prahu). Dodamo kar cele šampinjone in dolijemo jušno osnovo ter kuhamo na zmernem ognju. Dodamo lečo in poljubno začinimo. Kuhamo toliko časa, da leča postane mehka, nato dodamo smetano za kuhanje in kuhamo še nekaj minut. Na koncu dodamo špinačo ter počakamo da se omehča – nato je jed gotova.
Namig: Postrežemo lahko z žlico kisle smetane.