Tedenski jedilnik – 3. del

Tedenski jedilnik – 3. del

Še včeraj se mi zdi, da sem pisala jedilnik pa je že spet nov teden in čas za nov jedilnik! Kaj dobrega bo pri nas na meniju?

1. MUSAKA

Za musako potrebujemo: cca 500g mletega mešanega mesa, okoli šest krompirjev, čebula, česen (lahko tudi v prahu), 1 smetana za kuhanje, pest naribanega sira (jaz uporabim mozzarelo), 5 jajc, začimbe kot so sol, poper, bazilika, origano, lahko tudi čili…

Namesto smetane za kuhanje lahko uporabimo svoj bešamel. (Bešamel: Raztopiš 5 dag masla dodaš žlico do dve moke, sol, premešaš da dobiš gladko zmes nato postopoma dodaš 1/2 l mleka, ščepec muškatnega oreščka, (poljubno) rumenjak in nariban sir za boljši okus.)

Krompir skuhamo, ga olupimo in ohladimo. V ponvi na nekaj žlicah olivnega olja prepražimo čebulo, ki ji nato dodamo meso in vse začimbe. Pražimo toliko časa, da vsa voda izhlapi. V ločeni posodi zmešamo jajca, smetano za kuhanje ali bešamel, nariban sir in še nekaj soli. V namaščen pekač najprej narežemo plast krompirjevih kolobarjev (cca 0,5cm), nato dodamo meso. Polijemo z nekaj žlicami “polivke” in ponovimo sestavljanje plasti. Bodite pozorni, da je na vrhu krompir. Ko je vse sestavljeno polijemo vse skupaj s polivko in potresemo po vrhu še nekaj sira. Pečemo na 180 stopinj približno 40-45min.

2. LOSOS V PEČICI

RECEPT ZA LOSOSA

Za hitrega lososa v pečici boste potrebovali lososov file (400-500g), češnjev paradižnik, ingver, čebulo, česen, sojino omako, belo vino, olivno olje, limono, poljubno tudi nekaj kaper ali oliv, drobtinice začimbe.

V mikserju zmešamo: 1 čebulo, 2 stroka česna, olivno olje, 1dcl belega vina, malo sojine omake, sol, poper, ingver (dodajajte po okusu), sok polovice limone in 1-2 žlici drobtin. Vse skupaj zmiksamo do gladkega. Fileju lososa odstranimo luske in ga zarežemo po koži 3x. V pekač zlijemo omako, položimo vanjo losos file (s kožo navzgor) in potresemo nekaj češnjevih paradižnikov (oliv in kaper). Vse skupaj pečemo cca 20-30min.

Za prilogo res noro dobro paše krompirjev pire ali bolj zdrava različica: polnozrnata polenta, lahko tudi prosena kaša, kuskus,…

3. AVOKADO S TUNO IN JAJCEM

Potrebujemo: 4 avokade, 2 pločevinki tune, ¼ skodelice majoneze, 1 steblo zelene, narezano na kocke, 2 žlici rdeče čebule, narezane na kocke, 1-2 žlici sesekljanega peteršilja, drobnjaka in/ali drugih zelišč, ½ žličke (dijonske) gorčice, sol in poper – po okusu, 1 čž olivnega olja

V veliki skledi zmešamo tunino, majonezo, na kocke narezano zeleno, na kocke narezano rdečo čebulo, zelišča, dijonsko gorčico, sol in poper.
Avokado prerežemo na pol in odstranite koščico. Na vsako polovico avokada nanesite nekaj žlic tunine file. Na ali zraven avokada položimo poširano jajce in košček pirinega toasta.

 

 

4. ŠPINAČNA PITA S FETO IN LIMONO

Potrebujemo: 1 kg zamrznjene špinače, 2 čebuli, 2 stroka česna, olivno olje, muškatni orešček (lahko v prahu), 1 limona, 100 g feta sira, nekaj svežega ploščatega peteršilja in kopra (ali v prahu),
200 g naravnega jogurta, 4 velika jajca, 1 x vlečeno testo, malenkost naribanega sira Cheddar, začimbe.

Odmrznemo 1 kg zamrznjene špinače in iz nje odcedimo nekaj odvečne vode. V ponvi na olivnem olju prepražimo čebulo in česen. Vmešamo špinačo, muškatni orešček, naribano lupinico 1 limone. V mešanico nadrobimo polovico feta sira in začinimo s soljo ter poprom. V kolikor bomo uporabili svež pertešilj in koper, ju nasekljamo in polovico vmešamo v špinačno zmes.

V drugi skledi dobro zmešamo preostalo feto, jogurt in jajca.

V namaščen pekač delamo plasti iz testa in špinačne mešanice. Plasti delamo toliko časa, dokler ne porabimo vse mešanice. Nato prelijemo z jajčno mešanico in potresemo z drobno naribanim čedarjem. Postavimo v predhodno ogreto pečico in pečemo približno 35 min na 180 stopinj. Po vrhu potresemo preostala zelišča in postrežemo.

 

5. POROVA JUHA

Hitri recept: Por in krompir damo v lonec in zalijemo z vodo, tako da voda prekrije krompir in por za debelino enega prsta. Solimo, popopramo, po želji dodamo nekaj stebelne zelena ali pastinaka, lahko tudi poljubne začimbe. Juho zavremo in kuhamo približno 30 minut na zmernem ognju dokler se por in krompir ne skuhata. Nato odcedimo vodo in s paličnim mešalnikom zmiksamo por in krompir, dodamo žlico kisle smetane, odcejeno vodo pa doziramo do želene gostote. Postrežemo lahko z jušnimi kroglicami ali na maslu popečenim kruhkom.

Za sladico si privoščimo košček peciva ali pa kar sladoled.

 

 

6. LEČINA ENOLONČNICA

Potrebujemo: 1/4 skodelice olivnega olja, 1 čebula, 2 korenčka, 2 stebli zelene, 2 žlici paradižnikove paste ali narezane pelatoe, 3-4 stoke česna, začimbe (2 žlički kumine, 1 čajna žlička posušenega origana, 1 čajna žlička posušene bazilike, 1 čajna žlička posušenega timijana, sol in poper, po okusu), 6 skodelic zelenjavne juhe ali vode, 1 skodelica zelene ali rjave leče, 3 listi ohrovta, oluščeni in narezani, sok 1 limone
V velikem loncu na olju prepražimo čebulo, zeleno in korenček ter mešamo 5 minut ali dokler čebula ne postekleni. Dodamo paradižnikovo pasto ali sesekljane pelate, sesekljan česen, suhe začimbe, sol in poper. Pražimo še cca 5 minut. Dodamo juho in lečo ter premešamo. Zavremo, nato zmanjšamo ogenj na nizko, delno pokrijemo s pokrovom in pustimo vreti 25-30 minut. Juho lahko ohranite bistro ali pa uporabite paličnii mešalnik, da ustvarite bolj kremasto strukturo, tako da miksate le nekaj sekund. Primešamo narezan ohrovt in limonin sok ter dušimo še minuto ali dve, da se ohrovt zmehča. Po želji še dodamo sol ali poper pred serviranjem.

NAMIG: lahko uporabite kakšen feferonček ali čili.

7. PEČEN SLADKI KROMPIR

Potrebujemo: 3 sladki krompirji (1 krompir na osebo), olivno olje, ½ limone, 80 g naravnega jogurta (lahko tudi skyr), začimbe (1 ščepec mlete kurkume, 1  ščepec mlete kumine), 1 korenček, 6 redkvic, 1 surova rdeča pesa, 1 majhna rdeča čebula, 1 jabolko, olivno olje, 2 žlici bučnih in sončničnih semen, javorjev sirup, (neobvezno), nekaj rukole.

Sladki krompir očistimo, posušimo, nato premažemo z nekaj žlicami olivnega olja ter ščepcem morske soli in črnega popra. Prerezanega na polovice pečemo na pekaču približno 40 minut ali dokler niso pečeni (preverimo tako, da jih prebodemo z vilicami).
V manjšo skledo na drobno naribamo limonino lupinico in ji primešamo jogurt, kurkumo in kumino. Korenček, redkvico in rdečo peso olupimo, čebulo olupimo in jabolku izrežemo sredico. V tem vrstnem redu korenček, redkev, rdečo čebulo, jabolko in rdečo peso grobo naribamo in stresemo v skledo ter zmešamo z limoninim sokom, žlico olivnega olja, soljo in poprom po okusu. Par minut preden je krompir pečen, prepražimo bučna semena (lahko uporabimo tudi pinjole) v majhni ponvi na srednji vročini 2 minuti ali dokler ne zadiši – dodamo žličko javorjevega sirupa in pustimo, da brbota. Ko se začne gostiti, odstavimo, zmes zlijemo na peki papir ter pustimo, da se ohladi.

Krompir vzamemo iz pečice, na vsaki polovici naredimo križ in sredico nežno pretlačimo z vilicami. Na krompir damo veliko žlico mešanice z jogurtom, potresemo z mešanico naribane zelenjave in na koncu dodamo še semena. Po želji potresemo z nekaj sveže rukole.

NAMIG: na sladki krompir lahko dodamo tudi sebi najljubše sestavine, lahko je to popečena čičerika, popečen paradižnik, …

Vesela bom vašega mnenja o jedilnikih, pozdravček in dober tek,

Eva

Na vrh