Otok Pag – kratek vodič kaj početi

Otok Pag – kratek vodič kaj početi

Ker že nekaj let dopustujeva na hrvaškem otoku Pag (prednost izkoriščanja družinskega apartmaja), vam bom v prispevku predstavila nekaj “must visit” znamenitosti oz. doživetij.

Na Pag lahko pripotujete s trajektom iz Prizne (vožnja traja cca 20min) ali pa po avtocesti in preko paškega mostu. Midva vedno izbereva pot preko mostu, saj je sama vožnja čez most nekaj posebnega, ni potrebno plačilo trajekta in kar je za naju odločilnega pomena – brez čakanja v vročini na trajekt. Časovno pa je pot približno enako dolga.

1. LIFE ON MARS – pohodniška pot v okolici vasi Metajna

Okoli vasi Metajna se nahaja pohodniška pot, ki vas bo popeljala v vesolje, saj se boste dobesedno počutili kot na Luni oziroma Marsu. Zakaj? Zaradi res čudovite pokrajine, ki je zaradi sonca in močnega vetra zares nezemeljska. Gre za najmanj poraščen in “surov” del otoka Pag. Ta čudovita krožna pot je dolga 9,3km in zelo malo obiskana. Med samo potjo se boste lahko navduševali nad lepoto plaž Ručica, Bertnica, Slana in Seline.

 

 

2. KOLAN & GLIGORA – pravi paški sir

Pravi paški sir je v svetu kulinarike nepozabno doživetje za brbončice. Sem prepričana, da ste zanj že slišali! Sirarna Gligora je dokaj nova, saj je bila zgrajena leta 2009 in je najsodobnejša sirarna te velikosti na Hrvaškem. Obiščete jo lahko v mestu Kolan, kjer vam nudijo voden obisk sirarne, degustacijo njihovih sirčkov v kombinaciji dalmatinskega pršuta in kozarčka vina. Seveda se ne pozabite ustaviti tudi ob res neverjetno založeni trgovinici v spodnjem delu kompleksa.

3. BOŠKINAC – kulinarično razvajanje

Za pravo kulinarično razvajanje vaših brbončic bo poskrbela Michellinova restavracija Boškinac. Menu in ostale informacije najdete na njihovi spletno strani www.boskinac.com. V kolikor se vam zdi obisk Michellinove restavracije malo pretiran ali nimate na voljo časa za 9 hodni menu, vam  predlagam obisk konobe Boškinac. Nahaja se v ravno tako čarobnem in prijetnem ambientu poleg same restavracije. Nudijo odlične, okusne jedi po bolj “zmernih” cenah. Boškinac ima ravno tako svojo vinarno, zato le poskusite kakšen deci odličnega vina – priporočala bi Ocu. V kolikor bi si le privoščili kakšen dober “special” koktejl, odlično kavico, ali kaj drugega se v kompleksu  nahaja tudi res neverjetno lep bar, kjer boste sedeli v družbi poskočnih in prostoživečih zajčkov!

4. LUN – najstarejša oljka

Na najbolj oddaljenem delu otoka boste našli nasad tisočletja starih oljk. Ob sprehodu med čudovitimi krošnjami oljk (1500 divjih oljk) boste lahko občudovali bleščanje modrega morja. Tu se boste lahko spočili in povezali z naravo, hkrati pa pobožali eno najstarejših oljk, ki šteje kar 1600 let! Oljčni gaj na Pagu je zaščiten botanični rezervat pod spomeniškim varstvom in edini takšne vrste na celem Jadranu. Za obisk in sprehod med oljkami vam priporočam bolj športno obutev.

5. BABE BEACH – “hidden gem”

Naše lansko letno odkritje je barček in čudovita plaža Babe beach, le malenkost iz Novalje. V kolikor se vam zahoče kavica, koktejl ali osvežilni smoothie v prvi vrsti od morja s prijazno postrežbo in ugodno ceno se odpravite v Babe beach bar! Ko pa vam postane vroče lahko skočite v kristalno čisto vodo, priporočam le primerno vodno obutev zaradi ježkov. Če se vam zaljubi, tu ostati cel dan, vam v baru priskrbijo marelo za senco, za kar boste odšteli le nekaj kun. Par metrov stran pa najdete ogromna vodna igrala in najem pedelinov za najmlajše.

6. NAJEM ČOLNA ali PLUTJE Z LADJICO – obisk Oliba & Silbe

V Novalji boste našli ogromno ponudbo za najem motornih čolnov. Cene so odvisne od termina in velikosti čolna – recimo, da v visoki sezoni najamete 6-7m čoln od 230€ dalje… Pogoj za najem je seveda izpit za čoln in pa kavcija v višini 500€ (gotovina!), ki jo dobite nazaj v kolikor pripeljete čoln v enem kosu oz. brez poškodb. (Opomba: ceno lahko pri ponudniku znižate z nekaj “glihanja”). Če niste ravno navtični navdušenec se lahko odpravite na celodnevni izlet z obiskom otokov Silba in Olib s turistično ladijico, ki odpluje iz Novalje v jutranjih urah.

7. Zrče

Zrče lahko kljub “žurerski sceni” obiščete z družino in otroci v dopoldanskih urah. Za obisk priporočam 10.00-11.00 uro, kjer ni nobene gužve, plaža in lokali pa čisti. V kolikor se odpravite žurat imate do 21.00 vstop prost, nato pa je nekaj vstopnine. Plačljiv parking je na voljo takoj zraven. Na voljo pa je tudi zelo veliko taxijev.

8. Novalja – žurerski turizem terja svoj davek

Žurerski turizem žal terja svoj davek v obalnem mestu Novalja, saj je le ta zelo umazana, polna smeti, polna opitih mladih,… Še posebej ob večernih urah ni najlepši kraj za družinski sprehod s sladoledom v roki in primeren kraj za obisk “štantov”. V kolikor bi želeli pravo dalmatinsko mestece s prikupnimi trgovinicami, pestro ponudbo, romantičnimi ulicami, miren večer ob rivi se raje odpravite na Pag.

 

 

9. Restaurant SIDRO Jakišnica

Za res dobro morsko hrano bodo poskrbeli v dolgoletni restavraciji Sidro – priporočam vam rižoto s škampi, ribo v pečici s krompirjem in pa obvezno hobotnico v solati! Njihova terasa je v prijetni senčki, zato vam ne bo vroče!

Lep dopustek vam želim!


 

 

 

Na vrh