
Z vami delim svoj, večkrat preverjen in enostaven recept za odlično brezglutensko tortico, ki vam bo brez dvoma uspela. Je odlična za vse ljubitelje osvežilnih tortic!
Ta biskvitno testo potrebujemo:
- 3 žlice mletih lešnikov (lahko so tudi mandlji)
- 2 žlici brezglutenske moke (ovsena Gluteno ali Schar Mix B)
- pol pecilnega praška
- 5 jajc
- 5 žlic sladkorja
Za kremo potrebujemo:
- 500ml grškega jogurta
- 250ml smetane za stepanje
- 3 lističe želatine
- 1 vanilin sladkor
Jagodičevje:
- 1 vrečka zamrznjenega jagodičevja ali gozdnih sadežev
- 1 vrečka agar agar
- (poljubno dosladkamo)
Postopek za biskvitno testo
Penasto vmešamo jajca in sladkor. V drugi posodi zmešamo moko, pecilni prašek in lešnike, ki jih nato presejemo ter vmešamo k jajčni zmesi. Maso nato vlijemo na peki papir in postavimo v že ogreto pečico. Pečemo na 200 stopinj približno 15 minut. Ko je pečen ga “obrnemo” in odstranimo peki papir. Z modelom za torte iz biskvita izrežemo 2 kroga (jaz sem naredila premer 18cm, tortni obod pa dobite po ugodni ceni v Tediju).
Postopek za kremo iz grškega jogurta
V mrzlo vodo potopimo lističe želatine za cca 10 minut. Medtem stresemo v posodo grški jogurt, ki mu dodamo stepeno smetano ter vanilin sladkor. Vzamemo žlico kreme, jo damo v kozico in dodamo ožete lističe želatine. Segrevamo samo toliko časa, da se želatina raztopi. Počakamo 2-3 minutke, da se malenkost ohladi ter primešamo h kremi.
Kako pripravimo jagodičevje:
Zamrznjeno sadje stresemo v kozico in dodamo približno pol kozarčka mrzle vode. Segrevamo toliko časa, da se jagodičevje odtali in rahlo zavre. Dodamo agar agar ter med stalnim mešanjem pustimo da vse skupaj vre še približno dve minuti. Odstavimo in rahlo ohladimo.
Na dno oboda za torto damo prvo plast biskvita ter nanj vlijemo približno dve tretjini jagodičevja. Na jagodičevje vlijemo polovico kreme z grškim jogurtom in nato gor zopet položimo biskvit. Na biskvit zlijemo še preostalo polovico kreme z grškim jogurtom ter povrhu preostalo jagodičevje. Čez noč postavimo v hladilnik.
Vaša Volkulja vam želi prijetno sladkanje!